Project
Lopend

Luchtmeetkastjes voor meten van vervuiling van vliegtuigen en auto's

Geplaatst op 22 december 2018, 22:49 uur

Veertig mille uit fonds voor luchtmetingen Eindhoven noord

Het leefbaarheidsfonds Eindhoven Airport is zijn eerste project gestart: kleine mobiele kastjes waarmee de luchtkwaliteit in Eindhoven-Noord wordt gemeten voor Achtse Barrier en Acht.  
 
De mobiele meetstations zijn niet groter dan een sleutelhanger en worden binnenkort gedragen door 45 à 50 bewoners van de Achtse Barrier. Met behulp van de sleutelhangers is onder meer in een app te zien welke schadelijke stoffen en in welke concentraties  in de directe omgeving van de drager worden uitgestoten. 

De luchtmeetkastjes, uitgerold door Aireas dat al een heel netwerk van meetstations in Eindhoven beheert, komen er op initiatief van het Leefbaarheidsteam Achtse Barrier. Dat diende in maart een aanvraag in bij de stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven, dat een pot beheert met daarin 880.000 euro.

Van dat geld kunnen projecten worden gefinancierd die de leefbaarheid in het gebied rond het vliegveld verbeteren. Deze projecten moeten dan wel -nu nog- een directe relatie hebben met de negatieve effecten van de luchthaven: geluidsoverlast en luchtverontreiniging.

Bewustzijnsbevordering 
De luchtmeetstations zijn het allereerste project dat uit het potje wordt betaald; met de financiële ondersteuning is een bedrag van 38.000 euro gemoeid. 

Tegelijkertijd kunnen de meetresultaten ook de discussie voeden over de uitstoot van vliegtuigen én van het verkeer van en naar de luchthaven. Ook op dat gebied kunnen mensen zelf wat doen: door minder te vliegen bijvoorbeeld. ,,We meten niet om te weten hoe dramatisch het allemaal is, maar meer vanuit de gedachte: wat kunnen we er eventueel zelf aan doen”.

Illustration
 
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Hans Kiers

Project volgens planning

Project meting geluid en luchtsamenstelling van Aireas en ltab voor Achtse Barrier en Acht

Op 14 december is, nadat dit project was goedgekeurd door het Leefbaarheidsfonds (in het leven geroepen door de luchthaven Eindhoven), de kick-off gegeven voor Achtse Barrier en Acht. U heeft de oproep voor h...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Hans Kiers


Opgeven van emailadres voor de vaste en draagbare kastjes. Iedereen die zich opgegeven heeft moet devolgende mail gekregen hebben: Dat gebruik ik dan om te controleren of de bij mij bekende gegevens over vaste/draagbare kastjes kloppen. Deze mail gaat over de draagbare / vaste kastjes. Wij denk... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
1 reactie

Toos en Rene van der Dennen-vanDalen

vr 8 februari 2019 10:38
Hallo Hans, wij hebben ons per email aangemeld voor een meetkastje ( zijn niet op de bijeenkomst geweest) en hebben nog geen reactie gehad. Zijn alle kastjes al gepland (prima!), of ben ik ongedurig? Groet, Toos en Rene van der Dennen.