Bericht

Waar koffie is, is gezelligheid.

Geplaatst op 29 september 2023, 09:22 uur
Illustration

Afgelopen weekend, het derde weekend in september, was het ook in de Gascognehof weer burendag. Ons Petit Comité heeft weer de nodige voorbereidingen getroffen met de intentie dat we in de Gascognehof gezamenlijk een fijne middag kunnen hebben. Waar komt dat burendagidee eigenlijk vandaan vroeg ik mij af. 

Burendag blijkt van oorsprong een in 1999 ontstaan initiatief van een Franse organisatie te zijn; de Europese Federatie van Lokale Solidariteit. Zij hadden het idee om een jaarlijks terugkerende dag-van-de-buren te organiseren, op de laatste vrijdag in mei. Een dag waarin we nee! zeggen tegen onverschilligheid en individualisme, om het isolement te doorbreken. Een dag waarin we elkaar het gevoel geven dat we er bij horen in de straat. Ongeacht leeftijd, mobiliteit, afkomst, geloof en ras en last but not least; een dag om een feestje te bouwen met de buren. Onder andere in België wordt het op die datum in mei nog steeds op veel plaatsen groots gevierd.

Even verder zoeken in Google en dan blijkt dat burendag in Nederland voor het eerst werd georganiseerd op 16 september 2006. In dat jaar deed namelijk een bureau onderzoek in opdracht van Douwe Egberts, je weet wel, die van de koffie. Daaruit bleek dat 77% van de ondervraagde Nederlanders vond dat buurten waarin regelmatig activiteiten worden ondernomen het gezelligst zijn. 92% dacht dat buurtactiviteiten goed zijn voor de band met de buren. Aha, dacht Douwe, da’s mooi! Waar koffie is daar ontstaat vanzelf gezelligheid, daar kunnen we wat mee. En zo ontstond als reclamestunt van de koffiebrander bij ons in Nederland burendag,. Geen vrijdag maar een zaterdag dus. En niet in mei maar in september.

En précies zo zijn wij in de Gascognehof enkele jaren geleden begonnen met onze eerste burendag. Gewoon, briefje in de brievenbus, een paar tafels en stoelen op straat en… koffie. Zo simpel kan het zijn. 

Inmiddels zijn we een aantal burendagen verder en was Burendag 2023 in de Gascognehof weer een super geslaagde middag. Dank aan de weergoden;  het zonnige weer was op zondagmiddag 24 september een cadeau! 

Dit jaar hebben we met subsidie van het Oranje Fonds onze eigen straat-partytent kunnen aanschaffen, tweedehands wel te verstaan. En die werd natuurlijk opgebouwd. Met een financiële bijdrage van het LTAB hadden we een springkussen kunnen huren; succes verzekerd bij de kids. We hebben onze eigen buurttafels, een muziekje erbij, slingers ophangen, spelletjes werden neergezet en zo vult zich een gezellig straatplein met voor ieder wat wils. Wij hebben hier in de straat een Bob de Bouwer-team. Jaja! Dat is een geweldige groep enthousiaste bewoners die bij iedere straatactiviteit het opbouwen voor hun rekening neemt. Dat maakt dat het opbouwen van de tent, tafels, stoelen etc. op zich al gewoon een feestje is.

In juni van dit jaar had de Gascognehof een Kunst- en Creamarkt georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Onze Turkse buuf Hidayet wilde graag de Gascognehof bedanken voor deze inzamelactie en had een niet-te-versmaden Turkse lunch bereid voor de hele straat. Ja, je leest het goed: voor de hele straat! En dat was me een partij lekker zeg! Alles ging op! Maar ja, we waren al met al dan ook met ruim 60 volwassenen en een hele meute kinderen in alle leeftijden.

De sfeer was vanaf de eerste minuut prima. Zou dat dan alleen maar liggen aan de koffie? Ik denk het niet. Sinds we in de Gascognehof in 2019 gestart zijn met burendag (en inmiddels vele andere straatactiviteiten verder) kennen veel buren elkaar al beter. Ook dit jaar sloten er weer nieuwe bewoners aan en ontstonden er nieuwe contacten. In de gesprekken gaan de bekende koetjes en kalfjes over tafel maar, omdat je elkaar steeds beter leert kennen, komen er vanzelf ook andere onderwerpen en ontstaan mooie gesprekken. Bestaande contacten verdiepen zich, er ontstaan ook op zo’n burendag weer nieuwe sociale verbindingen en hechtere vriendschappen. De sjoelbak werd ook dit jaar weer afgestoft en spontaan ontstond er een internationale competitie; Brazilië, Frankrijk, Australië en Nederland. Frankrijk had gewonnen geloof ik. 

Hier in de Gascognehof gaat het met de straatactiviteiten allemaal een beetje vanzelf. Zoals het gaat, gaat het. Niets moet en alles mag. Ongedwongenheid, fijn is dat. Voor we het goed en wel in de gaten hadden was de middag voorbij. Op naar burendag 2024. 

Als je nu denkt, goh dat lijkt me ook leuk, burendag bij ons in de straat. Nou, een briefje bij je buren in de brievenbus, zet een tafel en pot koffie buiten en het is meteen gezellig. Dat is althans hoe Douwe het graag ziet en wij in de Gascognehof kunnen dat beamen. Heb je hulp nodig, wil je wat meer doen? Buurt in bloei kan je ondersteunen en het LTAB heeft vast nog wat in de pot zitten om je financieel wat te ondersteunen.  

Ik kan alleen maar zeggen: doe mee! Het is meer dan de moeite waard. 

Deel dit: