Bericht

Van niemandsland naar een plek voor verbinding

Geplaatst op 28 juni 2023, 14:46 uur
Illustration

Het is 24 juni en het zal vermoedelijk rond 06.30 in de ochtend zijn als deze zaterdag de eerste wekkers afgaan in de Gascognehof. Rond 07.30 ontstaat er bedrijvigheid rond het pleintje in de straat. Er wordt een grote tent opgebouwd, het verhuurbedrijf komt een geluidsinstallatie brengen, de buurtbanken worden uitgeklapt en tafels en stoelen neergezet. De grote buurt-percolator wordt aangezet en al snel verspreidt zich de geur van verse koffie door de straat. Gisteren is op het pleintje een enorme berg aarde en compost, gestort. Zo hoog, je kan er bijna niet overheen kijken. Wel 40 kuub! En op de parkeerplaatsen liggen een stuk of 40 dikke grote zware boomstammen, tussen de 100 en 200 kilo per stuk. Als de koffiemachine om 08.30 zijn werk heeft gedaan komen vanuit alle hoeken bewoners naar de tent. Wat is hier aan de hand…?

Wij hebben, of ik moet zeggen hadden hier in de straat een onooglijk grasveld. Een stukje niemandsland zonder enige functie. Een doorn in vele ogen. Het is best een behoorlijk terrein, zo’n 300 vierkante meter.

Nu zijn we hier als gemeenschap al enkele jaren actief bezig met verbindende activiteiten. Met elkaar beter leren kennen. Wat meer naar elkaar omkijken als dat even nodig is. En een fijne leefomgeving creëren; duurzaam samenleven. Dat ontwikkelt zich heel open, met respect voor ieders eigenheid en verscheidenheid. En zo is een dik jaar geleden het idee ontstaan om van dit stukje niemandsland een echte buurttuin te maken. 
Waarom  dan een buurttuin? Een buurtuin vergroot de sociale samenhang. Mensen komen hun huis uit, tuinieren samen en ontmoeten elkaar daar. Tegelijkertijd draagt een buurttuin bij aan het herstel van de biodiversiteit en het klimaat en het draagt bij aan een plezierige leefomgeving.

Na een dik jaar van brainstormen, draagvlak in de buurt creëren en plannen maken hebben we het terrein van de Gemeente in beheer mogen nemen en kunnen we beginnen met de realisatie van de eerste echte buurttuin in de Achtse Barrier. Althans voor zover wij weten is het de eerste.

Er moet vandaag 40 kuub compost en teelaarde verplaatst worden. Dat zijn een dikke 500 kruiwagens. De weersverwachting voor het strand is gunstig maar voor deze klus iets minder; strak blauwe hemel en 27+ graden. En al die boomstammen, ja echt wel hele zware joekels, moeten ook naar het terrein. Allemaal in één dag. Hoe dan!

In de voorbereiding naar deze dag is de hele buurt geënthousiasmeerd en is er een meehelpers-lijst bijgehouden. Wie kan komen helpen, wie niet? Er staan een mannetje en vrouwtje of 20 op de lijst die zouden kunnen scheppen, kruien en sjouwen, 65 plussers meegeteld. Het zal er om gaan spannen of we het met dit aantal gaan redden. Gewoon maar beginnen en dan zien we wel waar het schip strandt.

En dan begint het ook. De muziek gaat aan en we gaan scheppen, kruien, harken, sjouwen en transpireren. Wat schetst ieders verbazing, gedurende de dag blijken er ruim 40 mensen bezig te zijn! Betrokken buren, vrienden, familie en zelfs collega’s zijn enthousiast opgetrommeld. Wat een plezier, vrolijkheid en gezelligheid. En wat wordt er hard gewerkt door echt iedereen. Ook de kinderen helpen mee. Het is ongelooflijk!

Met zo’n enorme klus en in deze hitte is het belangrijk om op tijd te pauzeren en even je rust te pakken. Dan moet er ook gegeten en gedronken worden. Frisdrank wel te verstaan. Nu is de Gascognehof inmiddels een aardig internationale gemeenschap en aan creatieve koks is ook geen gebrek. Er zijn pannen tomatensoep, groentesoep, Taiwanese soep, Indiase kip hapjes uit de oven, Taiwanese rijst, diverse salades, Australische fruitspiesjes, 100+ belegde broodjes, zelf gebakken cakes en ga zo maar door. Als er vandaag geen buurttuin moest worden aangelegd zou je denken dat je op een culinair buurtfeest terecht  bent gekomen. En natuurlijk ligt de koelkast vol met flesjes water, ice tea en dergelijke.

In de loop van de middag was het dan zover; de laatste kruiwagen wordt gevuld en “We are the Champions” van Queen galmt door de Gascognehof. Het is ons gelukt! 
Wat een samenwerking, wat een positieve energie en wat een eensgezindheid hebben we met z’n allen mogen ervaren. Een hele bijzondere en hoopvolle dag. Het begin van onze buurttuin is een feit en we kunnen nu verder met de opbouw. We kijken nu al uit naar het najaar wanneer we de eerste aanplant kunnen gaan doen.  

We willen graag ook het SFWAB bedanken voor hun bijdrage om deze dag mede mogelijk te maken.

Deel dit:
1 reactie

peter van der Linden

vr 30 juni 2023 17:05
Fantastisch initiatief

Paul van Gemert

za 1 juli 2023 09:55
Dankjewel Peter. We hopen dat er nog meer initiatieven gaan volgen in de Achtse Barrier.