Aanbod

Wijkagent aan het woord

Aangifte Doen! En Dan?

Toelichting:

Deze maand heb ik het over de aangifte, vaak de start van een onderzoek door de politie.

Waarom aangifte doen? Door aangifte te doen laat u weten dat u slachtoffer bent geworden van een misdrijf. Hiermee vraagt u ons om een onderzoek op te starten naar het strafbare feit.

Ook als we geen verdachte vinden, heeft het zin om aangifte te doen. Zo kunnen we weten welke misdrijven er plaats vinden en kunnen we de inzet van de politie op straat bepalen.

Waarvan kunt u aangifte doen.

U kunt aangifte doen van alle misdrijven gepleegd in Nederland. Wanneer u op vakantie bent, doet  u bij voorkeur aangifte in dat land.

Hoe doet u aangifte?

Via internet op www.politie.nl of telefonisch via 0900-8844. Via het telefoonnummer kunt  een afspraak maken op een politiebureau

Bij een heterdaad situatie of woninginbraak, kunt u vaak ter plaatse aangifte doen. Dan is het belangrijk dat u direct 112 belt.

Wat zijn uw rechten?

U heeft recht op informatie en u kunt op de hoogte gehouden worden van uw zaak. U kunt voor gratis hulp, advies en informatie terecht bij bureau Slachtofferhulp. Ook als u besluit om geen aangifte te doen. Slachtofferhulp kan u helpen op juridisch, praktisch en emotioneel gebied.

U mag zich altijd laten bijstaan door een advocaat. In een aantal gevallen is een advocaat gratis. Wilt u zich door iemand anders laten bij staan, dan kunt u dat aan de politie vragen. U krijgt dan uitleg, waarom dit wel of niet kan.

Spijt van uw aangifte?

Een aangifte intrekken kan niet, wel kunt u een verklaring af komen leggen, waarom u uw aangifte in zou willen trekken. De officier van justitie beslist dan wat er met uw aangifte gebeurd.

Er is een verdacht opgepakt!

Het openbaar ministerie neemt dan contact met u op. Zij gaan u informeren, of er een rechtszaak komt en wat uw rechten zijn. Via www.slachtofferloket.nl kunt u ook informatie krijgen over het vervolg van uw aangifte.

Als de officier van justitie besluit om uw zaak verder niet te vervolgen, krijgt u hierover ook een bericht.

Uw wijkagent, Paul van Oort

locatie 
Steunpunt Achtse Barrier
Illustration
 
Illustration
 
Geplaatst op 7 februari 2019, 11:10 uur
Deel dit: